Budapest hőtérképe szennyvízhőre, mint megújuló energiaforrásra alapozva.
A budapesti Thermowatt Kft. szennyvízhőt hasznosító technológiája már 37 országban rendelkezik jóváhagyott szabadalommal.

A klímaváltozás egyre nagyobb kihívás elé állítja a városokat. A legnagyobb széndioxid kibocsájtásért a fűtés és hűtés felelős, ezért annak csökkentése és a megújuló energiák használata meghatározó irány mára. Ebben vezető szerepe lesz majd a hőszivattyúknak, mint kész megoldásnak, azonban hozzájuk megfelelő hőforrásra van szükség.

Ezek közül nagyon hatékony és jól elérhető közelségben van a szennyvíz vezetékek energiája, mely gyakorlatilag kiaknázatlan. Ennek rendelkezésre állása jól feltérképezhető, amennyiben tudjuk a csatornákban folyó vízmennyiségeket. Így a jövőben a fűtő és hűtő rendszerek kiépítésénél vagy a régi rendszerek felújításánál számolni lehet vele, mint helyi kedvező adottsággal.

A Smart Budapest Ötletvesreny keretében benyújtott projekt hozzájárul a fenntartható hűtési-fűtési rendszerek megvalósításához, helyszíni nulla Co2 kibocsátással működik és a levegő tisztaságát is javítja azzal, hogy nincs semmilyen pára füst vagy por kibocsátás. Ugyanakkor a zajterhelést is csökkenti amiatt, hogy a rendszert működtető hőszivattyúk zárt terekben vagy föld alatt tökéletesen hangszigetelten elhelyezhetők.

A városképet nem zavarják a tetőn elhelyezett fényes fémes gépészeti berendezések, mindezek nem láthatók és kéményre sincs szükség. A megoldás alkalmas nagy épületek, épületcsoportok teljes hőellátására, alternatívája vagy része lehet a távhő ellátásnak.