„Ehhez értek a legjobban” – vallja Vágó Réka, aki kis korától kezdve kreatívan áll az őt körülvevő világhoz. Az alkotás és művészet érdekli. Sokáig balett-táncos akart lenni, később a tánc más fajtáiban is kipróbálta magát miközben végig ruhákat tervezett. Végül a cipőtervezésnél kötött ki.

Vágó-Réka-by-Erdohati-Aron

Alapítva: 2005

Tevékenység: cipőtervező

Web: www.rekavago.com

Az inspiráció a befogadáson múlik

Ehhez a munkához sok inspiráció szükséges, amit Réka szerint tudatosan kell keresni. Nyitottnak kell lenni, és ezzel rákészülni az alkotásra. „A művészetet (akár képzőművészet, akár iparművészet/design) aktívan kell befogadni, akkor okoz élményt” – vallja, majd hozzáteszi, hogy az alkotás ugyanilyen aktív folyamat. „Amikor inspirációt várok, utazom, barátokkal vagy új ismerősökkel találkozom, beszélgetek, kiállításokra, kulturális eseményekre (színház, mozi, koncert) megyek”. És a mai napig táncol.

Varázslat a cipőkben

„Számomra nagyon fontos az esztétika és a használhatóság megfelelő aránya: az előbbi javára nem csökkenthet az utóbbi. A cipőim olyan tárgyak, amik örömet okoznak, mert szépek, hordhatóak, menők. Aki belebújik egy cipőmbe, az rögtön megérti, hogy miről beszélek: Ő maga is erős, nőies, szexi lesz, mosolyogni fog és magabiztos lesz. ez csupa olyan dolog, ami pozitív energiát szabadít fel, és ez láncreakciót indít el: ha valaki jól van, és jól csinálja a dolgait, akkor a környezetében lévők is jobban fogják magukat érezni. ez a varázslat a cipőimben, és ez a varázslat a jó designban.” – foglalja össze ars poeticáját Réka.

Részletektől az egészig

A designer szerint, munkája ez elejétől a végéig izgalmas, de ha mégis ki kéne emelnie kedvenc momentumát, akkor a tervezést emelné ki: „hihetetlen energiákat szabadít fel, amikor a részletekből összeáll az egész kollekció. Benne van a fejemben az, amit még senki nem ért, nem lát rajtam kívül.” A tervezésen túl a legjobb pillanat megfogni az első kész prototípust, mondja. „Ott van élőben, amiről hetek, hónapok óta álmodom, és készen áll arra, hogy mások is megnézzék, kipróbálják. ez iszonyatosan izgalmas, ilyenkor tele vagyok várakozásokkal.”

Vágó-Réka-sophioe_metal_kek2

Ész, kitartás, tudatosság

Ezeknek a szárnyalásoknak csak az idő és a pénz szab gátat, tehát csupa olyan földi dolog Réka szerint, ami valószínűleg a többi tervezőnek is határt szab, de úgy látja ez szükséges. „Határidők nélkül bármeddig képes lennék dolgozni egy modellen.” A sikerről, az arts and crafts világban való érvényesülésről elmondja, hogy annak, aki előre akar jutni, a tehetségen, kitartáson és szorgalmon kívül szüksége van nagy adag türelemre és észre. „Mindehhez jól jön egy kis szerencse is. De ha ez elsők megvannak, a szerencse az ember mellé áll.”

Amit nem tudsz megcsinálni, azt ne akard megcsinálni

„Három dolgot kell megtanulni: delegálni, delegálni, delegálni!” – foglalja össze azt a vállalkozói szemléletet, ami az érvényesüléshez elengedhetetlen és egy startupokkal foglalkozó okos közgazdásztól tanult. „Amit nem tudsz megcsinálni, azt ne akard megcsinálni, hanem találd meg rá a megfelelő embert. És lehetőleg a mások pénzén sajátítsd el a dolgokat, úgyhogy outsource-olni is meg kell tanulni. Ezeknek megfelelően Réka tervei között szerepel, hogy sikerre viszi márkáját, cégével pedig bekerül az elismert és keresett nemzetközi brandek közé. „Sok ötletem és tervem van, amit meg akarok valósítani. Többek között új termék vonalakat akarok indítani, és a szolgáltatásainkban is újításokkal készülünk a márkával.”Réka Vágó

Since: 2005

Activity: footwear designer

Web: www.rekavago.com

“My shoes are items that please, because they look good, are wearable, make the legs beautiful, they are trendy and sexy. You are going to understand if you wear my shoes because it feels different: you become strong, feminine, sexy, you smile and be self-confident.”