Válaszd ki gyorsan a legjobb fotót a Picturio szoftverével!

 

Te is utálod, ha órákon át válogatnod kell a fotóidat? Erre nyújt megoldást a Picturio csapatának fejlesztése, egy egyedülállóan innovatív fotóválogató szoftver profi és félprofi fotósok számára. A BVK 4. BE SMART versenyének győztes startupját Szöllősi Dániel, a vállalkozás egyik alapítója és CEO-ja mutatta be.

 width=

BVK: Hogyan született meg a Picturio ötlete?

Szöllősi Dániel: Nagyjából két évvel ezelőtt két alapítótársammal, Mike Szabolccsal és Kun Attilával egy vizsgálatot végeztünk a fotós szofterpiacon, és úgy találtuk, hogy a fotóválogatás témakörére nincsenek igazán jó megoldások. Ez meglepő, hiszen éves szinten nagyjából ezermilliárd darab digitális fotó keletkezik. Sokan foglalkoznak azzal, hogy hogyan kell ezeket tárolni, feldolgozni, processzálni, ugyanakkor arra kevés fókusz jut, hogyan találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legjobb fotót. Én magam is sokat küzdöttem ezzel a problémával, ezért azon kezdtünk el gondolkodni, megvalósítható-e a válogatás automatikusan.

BVK: Mire képes a Picturio fejlesztése?

Sz. D.: A fejlesztésünk egy ma már Amerikában szabadalom által védett technológia, melynek három alappillére van. A szoftver egyrészt képes a fotókat automatikusan csoportokba rendezni. Másrészt pontszámokat ad a fényképeknek, és megfelelőség szerint sorrendbe rendezi őket. A harmadik pillér egy okos nagyító funkció, egy intelligens zoom, ami több különböző fotón egy időben megtalálja és kinagyítja ugyanazt a képrészletet. Ez nagyon hasznos lehet például egy esküvői csoportkép sorozat válogatásánál.  Jelen pillanatban a szoftver megvalósulása egy számítógépre letölthető window-os program. A terveink között szerepel a mobilalkalmazás kifejlesztése, és a webes megvalósítás.

 width=
Picturio a DLD Fesztiválon

BVK: Milyen formában működik a cég, és kinek mi a szerepe a csapatban?

Sz. D.: Először alapítottunk egy amerikai céget, majd tavaly novemberben létrehoztuk a magyar leányvállalatot. Mindhárman főállásban dolgozunk, Attila a szoftverfejlesztést vezeti, Szabolcs kutatással foglalkozik, én pedig az üzleti részt viszem. Mindhármunk számára fontos a fotográfia, Szabolcs és Attila képfeldolgozásban járatos szakemberek, én magam pedig hobbifotós vagyok.

BVK: Hogyan indítottátok el a vállalkozást?

Sz. D.: 2015-ben konzorciummal nyertünk a Gazdasági Operatív Program egyik K+F-es pályázati projektjén. Ez szolgáltatta az erőforrást a kezdeti kutatásokhoz, a tesztek lefuttatásához és a piac felméréséhez, amiből kiderült, hogy világszerte sokan küszködnek az említett problémával. Ezután fundraisingbe kezdtünk, és sikerült is befektetést szereznünk a cégbe egy austini akcelerációs programon keresztül, valamint a hazai Power Angels befektető cég által.

BVK: Hányan használják a Picturio termékét és mekkora a potenciális piac?

Sz. D.: Nagyjából néhány száz aktív felhasználónk van, aminek kb. 15 százaléka fizetős ügyfél. Ők kivétel nélkül amerikai, illetve nyugat-európai, indonéz, dél-afrikai felhasználók. Ez a szám még nem túlságosan jelentős, ugyanakkor validálta a problémafelvetésünket. A szoftver jelenlegi megvalósítása a profi és a félamatőr fotósokat célozza meg. Becsléseink szerint globálisan 500 ezer potenciális felhasználónk lehet.

BVK: Mi áll jelenleg a tevékenységetek fókuszában?

Sz. D.: A termék mostanra többszörösen validált, számos visszajelzést kaptunk a felhasználóinktól, amely alapján folyamatosan frissítettük és tökéletesítettük a technológiát, és magát a szoftvert is. Most újfent pénzt keresünk a növekedésünkhöz, a globális piac meghódításához. Elsősorban online marketinget szeretnénk folytatni, ehhez keresünk forrást. Emellett, kapcsolatok építése céljából a jövőben is szándékunkban áll különböző rendezvényeken megjelenni.