2016. december 15-én, csütörtökön került megrendezésre az Adózásról érhetően vállalkozóknak című workshop a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány SMART Vállalkozói Okospontjában. Illés Zoltán, a NAV Kelet-Budapesti Adó- és Vámigazgatóság Tájékoztatási Főosztályának vezetője a 2017. évi változásokról tájékoztatta az résztvevőket. A BVK idei utolsó rendezvénye számos érdeklődőt vonzott, akik a vállalkozásaikat érintő, legkülönfélébb kérdéseket tették fel a szakértőnek. kicsi

A jövő évi legfontosabb változások az alábbiak szerint foglalhatók össze:
• A társasági adó mértéke 2017-től egységesen 9 százalékra csökken a jelenlegi 19 (500 millió forint árbevétel felett), illetve 10 (500 millió forint árbevétel alatt) százalékról.
• Az egyéni vállalkozói SZJA egységesen 9 százalék lesz.
• A kisvállalati adó (KIVA) mértéke jövőre a mostani 16-ról 14 százalékra, 2018-ban pedig további 1 százalékponttal, 13 százalékra mérséklődik. Ez jelentősen segíti majd azokat a kisvállalatokat, amelyeknél a bérköltség meghaladja a nyereséget.
• A kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) 2017-től a mostani 6 millió forinttal szemben évi 12 millió forint árbevételig lehet igénybe venni.
• A munkáltatói járulék 2017-ben 27 százalékról 22 százalékra csökken, 2018-ban pedig további 2 százalékponttal, 20 százalékra.

Illés Zoltán elmondta, hogy a KATA jó választás a kezdő vállalkozások számára, mert fix összegű, kiszámítható adó mellett minden kötelezettséget levesz a vállalkozások válláról, akiknek csak bevételi nyilvántartást és ÁFA analitikát kell vezetniük. Diákok számára viszont nem javasolta a KATA választását, mivel ők főállású kisadózóknak minősülnek.
A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy amellett, hogy a KIVA mértéke csökken, egyszerűsödik az alapjának a meghatározása is.
A workshopon szó esett arról is, hogy a vállalkozóknak érdemes figyelmet fordítaniuk arra, hogy könyvelőjüket megfelelően informálják a szociális hozzájárulási adókedvezményről és szakképzési hozzájárulási kedvezményről, melyeket a munkaerő-piaci szempontból speciális helyzetű munkavállalókat foglalkoztatók a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében igénybe vehetnek.
Illés Zoltán a sok vállalkozót érintő, pénztárgép kötelezettség bővülésének témájával is foglalkozott. Elmondta, hogy a kötelezettség kiváltható, ha a vállalkozó minden egyes bevételt számlával bizonylatol, és erről havi szinten napi bontásban jelentést készít.