Varga: a közszférában nincs különbség a nők és a férfiak fizetése között

 

Magyarországon a közszférában lényegében eltűnt a különbség a nők és a férfiak bére között, azonban a magánszféra és a piaci viszonyok világában ez az esélyegyenlőség még nem teljesen érvényesül – mondta a nemzetgazdasági miniszter egy hétfői budapesti szakmai fórumon.

Varga Mihály a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. szervezésében rendezett konferencián hozzátette: ezen a téren még van teendője a kormánynak, de a kabinet elkötelezett amellett, hogy semmiféle különbség ne legyen. Előadásában a miniszter kiemelte, a turizmus rekordévet zárt tavaly, és ebben a jó eredményben a nők kulcsszerepet játszottak. Felidézte, a kormány eddigi intézkedései nagyban segítették a nők munkába állását, azt, hogy ne kelljen választani a munka és a család között.

Varga-Mihály-Budapesti-Vállalkozásfejlesztési-Fórum_MTI_web
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum – Vállalkozó nők, női vezetők a turizmusban és az idegenforgalomban Budapesten című konferencián a Bálna Budapestben 2016. március 7-én. A szakmai fórumot a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. szervezte. MTI Fotó: Mohai Balázs

A vállalkozó nők, női vezetők a turizmusban és az idegenforgalomban Budapesten című konferencián Varga Mihály azt mondta, ebben az ágazatban döntő a nők foglalkoztatása, a vendéglátóipari szakszervezet szerint a női vezetők aránya 30 százalékos. Hozzátette: az unió 28 tagállama közül Magyarországon a 2 százalékos uniós átlagnál lényegesen gyorsabb ütemben, 7,4 százalékkal javult a nők foglalkoztatása 2010 és 2015 között.

Varga Mihály elmondta, a bruttó hazai termékben a turizmus részaránya 10,3 százalék volt, a szállásdíj-bevételek a 2014-es rekordévhez képest 12 százalékkal nőttek. Hangsúlyozta, a SZÉP-kártya megmarad, és a kormány bízik abban, hogy egyre többen fogják használni.

Varga Mihály kiemelte, Budapest szerepe kiemelkedő a turizmusban. A külföldi vendégek kétharmada Budapestre érkezett, és a főváros realizálta a kereskedelmi szálláshelyek összes bevételének 45 százalékát. Varga Mihály azt is el mondta, a visegrádi országok között Magyarországon a legkisebb a férfiak és a nők fizetése között a különbség, de van még tennivaló ezen a területen.

2010-2015 között másfélszeresével nőtt a külföldiek által a fővárosban eltöltött vendégéjszakák száma, 2015. pedig az évtized legsikeresebb turisztikai szezonja volt a fővárosban – közölte Tarlós István főpolgármester. A gazdasági ágazatok között kimagaslóan teljesített a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás – tette hozzá. Elmondta, 2015-ben 495 ezerrel, 6,9 százalékkal nőtt a Budapesten regisztrált vendégéjszakák száma, ezzel az országos növekedés 80 százalékát Budapest produkálta. 2015-ben Budapesten a szálláshely és vendéglátás területén 39 ezer ember dolgozott, 8 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt – tette hozzá.

Női-vezetők-női-vállalkozók-a-turizmusban_MTI_web
Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke (j) beszédet mond a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum – Vállalkozó nők, női vezetők a turizmusban és az idegenforgalomban Budapesten című konferencián a Bálna Budapestben 2016. március 7-én. A szakmai fórumot a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. szervezte. Az asztalnál Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szalai Piroska, a közalapítvány kuratóriumi elnöke. MTI Fotó: Mohai Balázs

Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke elmondta, a turizmus az Európai Unió szerint is kulcsfontosságú ágazat, az EU GDP-jének 10 százalékát, az uniós munkahelyek egy tizedét adja, 13 millió embert foglalkoztat a terület. Kijelentette, a turizmus olyan terület, ahol a női foglalkoztatásnak van jövője, rendkívül intenzíven növekszik 2010 óta a női foglalkoztatottak létszáma a szférában. Az Egyesült Királyságban 63 százalék, Franciaországban 50, Spanyolországban 41, Olaszországban 39 százalék a női foglalkoztatottak aránya a turizmusban, mégpedig azért, mert ez a terület biztonságos, kiszámítható, rugalmas, jó kereseti lehetőséget nyújt, jobban össze lehet hangolni a munkahelyi és az otthoni tevékenységet és könnyebb megvalósítani a részmunkaidős foglalkoztatást is.

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a BVK továbbra is azon dolgozik, hogy hozzájáruljon a fővárosban működő vállalkozások segítéséhez, azok bővüléséhez, így Budapest fejlődéséhez. Említést tett arról a mikrohitelezési rendszerről, amelyet a józsefvárosi önkormányzattal közösen fejlesztettek ki, és a lényege, hogy a helyi vállalkozásoknak 2,9 százalékos kamattal nyújtanak maximum 10 millió forintos hitelt. Kiemelte, hogy ezt a hitelt a női vállalkozók és a 40 év alattiak 2,4 százalékos kamattal vehetik fel. Szalai Piroska elmondta, van még mire figyelni, így például a 25 év alatti pályakezdők, az 55 év felettiek foglalkoztatására, a kisgyermeket nevelők elhelyezkedésére, valamint bővíteni kell a részmunkaidős foglalkoztatási lehetőségeket.

Forrás: MTI