Kiss Zsófia és Megyesi Blanka az általuk üzleti célra bérelt ingatlan felújítása, belső építészeti kialakítása, valamint bútorok, berendezések vásárlása céljából igényeltek 5 millió forint összegű mikrohitelt a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványtól. A fiatal üzletasszonyok a kapott összegből egy Zoska nevű, hangulatos reggeliző-kávézó vendéglátó egységet hoztak létre az Astoria közelében.

Zoska-tulajdonosok

Zsófia és Blanka egy kávézóban dolgozva ismerkedtek meg egymással. Hamarosan rájöttek, hogy van egy közös álmuk: szeretnének egy saját vendéglátó egységet nyitni. Blanka, aki nagyon szeret sütni, egy pitézőt képzelt el, Zsófia pedig egy reggelizőt, ahol a későn kelők akár délután is ehetnek egy jó rántottát vagy bundáskenyeret. A két ötlet ötvözéséből született meg a reggeliző-kávézó gondolata.

Bár végzettségük szerint a hölgyek egyike sem szakmabeli, mindketten többéves tapasztalatot szereztek a vendéglátás terén a Zoska nyitása előtt. Tudásukra és élményeikre alapozva tágas, világos üzlethelyiség létrehozását, és folyamatosan a vevőkör igényeihez igazodó, vonzó étel- és italkínálat kialakítását tűzték ki célul, a megvalósításhoz pedig kölcsönre volt szükségük.

„Az interneten kerestünk hitellehetőségeket, mindenféle konstrukciót megvizsgáltunk, a személyi kölcsöntől a vállalkozói hitelekig. Így találtunk rá a BVK által hirdetett mikrohitelekre. Az alapítvány munkatársai nagyon szimpatikusak és segítőkészek voltak, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a BVK mikrohitele mellett döntsünk” – mondta Zsófia, aki a véletlen folytán gyakorlatilag a közalapítvány szomszédságában lakik, így kézenfekvőnek tűnt számára, hogy bemenjenek érdeklődni.

A fiatal üzletasszonyok 5 millió forintot igényeltek, az általuk bérelt ingatlan felújítására, a belső építészeti kialakításra, és bútorok, berendezés, hűtők vásárlására. A hitelbírálati folyamat első lépéseként üzleti tervet készítettek. „Ez komoly feladat volt számunkra, de segített is abban, hogy felmérjük a saját felkészültségünket. Onnantól kezdve, hogy sikerült meggyőznünk a szervezetet arról, hogy a tervünk működőképes és megvalósítható, minden segítséget megkaptunk, amire csak szükségünk volt” – magyarázta Zsófia.

Zoska-reggelző-kávézó

A Zoska megnyitása után bővülő és változatos kínálatának, kedves személyzetének köszönhetően gyorsan nagy népszerűségre tett szert. A reggeliző-kávéző hétfőtől szombatig, 7 és 19 h között van nyitva, a vállalkozásban jelenleg a részmunkaidős diákokat is beleértve tízen dolgoznak. Blanka elmondása szerint minden napszaknak megvan a saját vendégköre: „Nyitás után általában a környéken lakók, vagy a közelben dolgozók jönnek, akik elvitelre kérnek kávét, reggelit. Délelőtt sokan munkamegbeszélések helyszínéül választják a Zoskát, délután pedig a diákok ülnek be egy sütire, kávéra. Egész évben sok nálunk a turista, ezért valamilyen szinten minden itt dolgozó lány beszél angolul” – mondta a fiatal üzletasszony.

A jövőt illetően Zsófia és Blanka elmondták, hogy saját logós ajándéktárgyak gyártatását és árusítását tervezik, emellett valószínűleg nemsokára a bútorok cseréjére is szükség lesz.

A BVK a 2016 januárjában induló Budapest Mikrohitel Programja keretében kedvezményes kamatozású hiteleket kínál azoknak a Magyarországon bejegyzett budapesti, működő és életképes üzleti tervvel rendelkező mikrovállalkozásoknak, melyeknél az előző éves nettó árbevétel nem haladja meg a 2 millió eurót (600 millió forintot), valamint alkalmazottainak száma a 10 főt.

Fotó: Zoska