Február 13-án a düsseldorfi Digital Demo Day rendezvényen mutatkozott be két magyar ipari startup. Ennek kapcsán vessünk egy pillantást az ipari innováció helyzetére – ma és egy évszázada!

 width=

A Millenium idején Budapest Chicago után a világ második legdinamikusabban fejlődő városa volt. Ekkor indult a Tungsram története, ahol olyan nagyságok dolgoztak, mint Aschner Lipót és Bay Zoltán, és ekkor vette át Ganz Ábrahám halálát követően az általa alapított céget Mechwart András, aki a Ganzból valódi nemzetközi vállalatot épített. Megszületett a modern izzólámpa, a kéregöntéses vasúti kerék, majd néhány évtizeddel később olyan ipari áttörések, mint a porlasztó (Bánki Donát és Csonka János) vagy a Bíró László-féle golyóstoll.

Bő egy évszázaddal később sincs okunk a szégyenkezésre: az ipari termelés 2018-ban 3,5, 2019-ben 5,4 százalékkal bővült. Többek között minden német prémium autógyártónak van üzeme hazánkban, és rengeteg az ígéretes hazai cég is. Köztük az olyan, széles nemzetközi jelenléttel bíró, hagyományos vállalkozás, mint az immár önálló Tungsram, de rengeteg innovatív startup is.

A Startup Europe Awards Hungary Ipar kategóriájának két nyertese, a Pozi Technologies és a Sincroll Drive múlt héten a BVK szervezésében és a düsseldorfi főpolgármester meghívására részt vehetett Németország legnagyobb ipari konferenciáján és kiállításán, a Digital Demo Day-en. Mindkét startup standjánál folyamatos volt az érdeklődés, amely remélhetőleg a közeljövőben konkrét üzletek formájában is realizálódik.

Vidar Andersen startupszakértő a magyar startupok lehetőségeiről szólva elmondta, hogy a hazai mérnöki tudásra nagy szükség van a Rajna-parton is. A térségben kiemelten fontos a hagyományos középvállalatok szerepe, amelyek viszont kezdenek lemaradni a globális versenyben, mert a digitális területen nem fejlődnek elég gyorsan. Ezek a cégek az újításokkal szemben jellemzően szkeptikusak, de ha valaki meg tudja győzni őket egy innováció üzleti hasznosságáról, akkor jó eséllyel kialakulhat együttműködés.

Hamarosan német versenytársaikhoz hasonlóan a magyar kis- és középvállalatoknak is fel kell ismerniük, hogy digitalizálódás nélkül lemaradnak a nemzetközi versenyben, mint ahogyan a nálunk működő nemzetközi cégek is bátrabban igénybe vehetnék a startupok kínálta lehetőségeket. Az ún. kihívások (challenge-ek) rendszere kiváló módszer erre: ennek révén kaphatta meg a bécsi energiacég applikációjának fejlesztését a magyar Mindtech Apps, de hasonló rendszerben pályázik tucatnyi hazai startup a párizsi Viva Technology-n résztvevő nagyvállalatok legégetőbb problémáira és legígéretesebb üzleti területeire kiírt kihívásokon is.

Szerencsére a finanszírozási oldalon is látható a fejlődés: nem csupán vásárokon lehet befektetőket keresni, vagy a BVK-nál startupoknak szóló mikrohitelt igényelni, de olyan újszerű tőkebevonási lehetőségek is rendelkezésre állnak, mint például a részvénycélú közösségi finanszírozás. A minap épp két ipari vállalkozás is elindította a közösségi forrásgyűjtést: a Be Smart nyertes Beachegg a megkapó formájú, funkcionális strandszéfek sorozatgyártásának beindítását tervezi, míg a – jelenleg a Tungsram által gyártott – Smart Infratrainer innovatív edzőeszköz a terjeszkedését és az új üzleti modelljét finanszírozná ilyen forrásból.