A Motiball létrejöttének legfőbb motivációja egy olyan megoldás keresése volt, mely valódi és hatékony eszközt nyújt a stroke és más neurológiai betegség, vagy egyéb egészségügyi probléma okán kialakult mozgásszervi probléma kezelésére.  A piacon fellelhető termékekkel ellentétben ez az eszköz olyan segítséget nyújt a pácienseknek a rehabilitáció során, mely elősegíti motivációjukat, valamint egyszerre fizikai, lelki és szellemi síkon fejleszti őket.

0 Motiball csapat 2016
A Motiball csapata

2015 őszén a Motiball startup csapata egészség rehabilitációs innovációjával különdíjat nyert a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány 2. BE SMART startup versenyén. Kardos Bálinttal, a cég CEO és alapítójával az elmúlt időszakban folyó termék fejlesztésről, és a terjeszkedés lehetőségeiről beszélgettünk.

„Édesapám stroke-ja után kezdtem el egy olyan könnyen elérhető és motivációt nyújtó eszköz létrehozásán gondolkodni, ami beilleszthető a jelenlegi rehabilitációs rendszerbe, kórházi és otthoni körülmények között is használható. 2015-ben, a verseny idejére a Motiball prototípusa készült el, a termék fejlesztése azóta is folyamatosan zajlik. Fizioterápiás szakemberekkel, gyógytornászokkal, rehabilitációs intézményekkel és kórházakkal dolgozunk együtt, számos visszajelzést kapunk tőlük és a betegektől. Ezek alapján határozzuk meg, milyen irányú változtatások szükségesek a terméken. A rehabilitációban nagyon fontos, hogy mérhető legyen a javulás, ezért az egyik leginkább fókuszban lévő célkitűzésünk az, hogy egy számítógépen megjeleníthető adatokat nyújtó digitális kimenettel lássuk el a jelenlegi analóg eszközt” – magyarázta Bálint.

A Motiball különlegessége a többi analóg eszközökkel (labda, súlyzó) szemben abban rejlik, hogy az adott beteg igényeire szabható. Egy fizioterápiás szakemberrel együtt ki lehet alakítani a Motiball specifikációját, attól függően, mire van szükség. Az eszköz különböző részei modulárisan egymásra illeszthetőek, variálhatóak. „Az egyik koncepciónk az, hogy az eszköz együtt tudjon fejlődni a beteggel. A Motiball azért képes folyamatos motivációt biztosítani, mivel az optimális nehézségi szintre lehet beállítani, a feladat nehézsége mindig a páciens aktuális szintjéhez igazodik”- mondta a tervező.

A részben 3D nyomtatással készülő termék egyelőre kis széria számban lehet gyártható, viszonylag alacsony áron. Bálint elmondta, hogy a nagy volumenű gyártási folyamat még tervezés alatt áll, jelenleg is folynak tárgyalások egy műanyagipari céggel.  A cég az ország több pontján is bemutatkozott már, az eszköz iránt széles körből érdeklődnek a befektetők, még az Egyesült Államokból is.

A Motiball használata nincs kultúrához, nyelvtudáshoz kötve, nagyon egyszerűen lehet adaptálni a világ szinte bármely részén, ezért Bálint fontosnak tartja a külföldi kapcsolatok kiépítését, és külföldi partnerek bevonására törekszik. „A közelmúltban a BVK mentoráltjaként lehetőségünk nyílt a Budapest-Vienna Interurban nemzetközi konferencián kiállítóként részt venni. Sokan érdeklődtek a termékünk iránt, külföldi egészségügyi szakemberekkel is konzultáltunk, és bízunk benne, hogy az eseményen kialakított kapcsolatok a jövőben tovább fejlődnek”- mondta Bálint. A cégvezető korábban a Cambridge-i Egyetemen dolgozott, és az ott működő magas szakmai színvonalat képviselő health care design részleggel is szeretne hosszabb távon együttműködni.

A cég csapatában terméktervező, marketinges, közgazdász, informatikus, és egészségügyi területhez közel dolgozók tevékenykednek. Időről időre olyan szakemberek is bekapcsolódnak a projektbe, mint pszichológus, orvos, nővér, és gyártástechnológus. „Szeretnénk összehozni ezt a sokféle tudást, hiszen egy terméktervező designer másképp, kicsit távolabbról közelít meg egy adott problémát, mint egy egészségügyben dolgozó, aki inkább belülről látja.  Sok olyan apróság van, amit a kreatív ipar felől közelítve, olcsón vagy ésszerűen meg lehet oldani, legyen szó akár egy egészségügyi enteriőrről, akár egy mindennapi használati tárgyról” – ”- magyarázta Bálint, hozzátéve, hogy ebben az esetben a design a logikus, problémaorientált gondolkodást, nem styling-ot, az esztétikai megközelítést jelenti.