Okos városok és kreatív vállalkozások címmel rendezett Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórumot a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) 2017. október 12-én, a Budapest Design Hét alkalmából. A rendezvény fő témája az okos, élhető városok és a kreatív ipari vállalkozások kapcsolata volt.

A BVK harmadik alkalommal vett részt a Budapest Design Hét progamjaiban, idén a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum mellett egy startup meetupot és egy vállalkozás menedzselés workshopot is szervezett. A fórumon az előadók és a startupperek szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetés és jó gyakorlatok segítségével mutatták be, hogyan teremthetnek értéket közösen az innovatív, kreatív vállalkozások és a várostervezésben érdekelt szereplők.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Budapesten a kreatív iparban és smart city területen rengeteg kkv és startup tevékenykedik. Pár évvel ezelőtti kutatások kimutatták, hogy a kreatív ipar a mezőgazdasághoz hasonló mértékű erőt képvisel a gazdaságban. „A BVK Be Smart startup versenyeinek sok győztese a smart city, illetve kreatív ipar területen dolgozó startupok közül került ki. A Közalapítvány mentorálja a nyertes vállalkozásokat, lehetőséget biztosít számukra belföldi és külföldi bemutatkozásra, többen közülük az évek folyamán már komoly eredményeket értek el nemzetközi szinten is. Úgy gondolom, hogy érdemes ezek a startupokra és innovatív kkv-kra figyelmet fordítani és a jó gyakorlatokat összegyűjteni” – mondta a kuratóriumi elnök.

 width=

Szabó József, a Főváros Kertészeti Nonprofit Zrt. (FŐKERT) vezérigazgatója előadásában részletesen ismertette a 150 éves társaság tevékenységét és kiemelkedő projektjeit. A FŐKERT 5.900.000 m2 kiemelt zöldterület kezelését végzi 400 főnyi dolgozó állományával, a tervezéstől a kivitelezésig. „Az elmúlt években számtalan fejlesztést hajtottunk végre, hatékonysági és gépberuházásokat, üzemépületeket újítottunk fel, egységesítettük a megjelenésünket, kiléptünk az olyan digitális fórumokra, mint a Facebook, a Twitter és az Instagramm”- mondta Szabó József, hozzátéve, hogy FŐKERT tevékenysége – kiemelten a sport- és játszóterek, ivókutak, kiültetett ágyások, szökőkutak kezelése – rengeteg innovációs és fejlesztési lehetőséget rejt magában. A társaság számos startuppal működik együtt, emellett önkéntes lakossági programokat is szervez.

„Velünk, építészekkel szemben alapvető elvárás, hogy okos megoldásokban gondolkodjunk, ami nemcsak a műszaki megoldásokat jelenti, hanem az esztétikai és társadalomra gyakorolt hatást is. Egy építész nem gondolkodhat csupán kőben és habarcsban, hanem interdiszciplinális tudományokra épített módon, nyitottan kell reagálnia a kor és a széles közönség kihívásaira. Az építészet és a startup fogalmak kiválóan kiegészítik egymást. Az építész akkor lehet hiteles, ha a hagyományokra építve, archetípusokat használva alakítja ki az elképzeléseit, de emellett a XXI. század technikai vívmányait is használja és integrálja” – mondja előadásában Dr. Dienes Szabolcs, DLA építész, vezetőtervező.

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésben Szabó József és Dr. Dienes Szabolcs, Harsányi Eszter, a MagikMe ügyvezetője és Csende Gergely, a Platio marketing ügyintézője vettek részt. Mindkét startup 2015-ben indult, a BVK Be Smart versenyeinek győztesei, vállalkozásaik fejlesztése kapcsán már komoly eredményeket értek el.

 width=

A MagikMe olyan, a világon egyedülálló integráló játszótéri játékokat fejleszt és gyárt, amelyeken a sérült és ép gyerekek együtt tudnak játszani.  „Az elmúlt két év során lezajlott egy sikeres közösségi finanszírozási kampányunk, amiből az első piaci termékünk, egy négyüléses, rugós libikóka, a Pillangó prototípusát legyártattuk. Ma már több mint hatvan játszótéren található Pillangó. A másik fejlesztésünk, a Bucka is kihelyezésre került már néhány helyen. A harmadik termékünk, egy integráló hinta prototípusának gyártásához tőkebevonásra lenne szükségünk” – mondta Harsányi Eszter. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy az okos városnak befogadónak kell lennie, és meg kell adnia a lehetőséget mindenki számára, hogy otthon érezhesse magát benne.

Platio fejlesztése egy energiatermelő és információ-technológiai funkciókkal ellátott térburkoló rendszer, amely a járókelők lépéseiből termel energiát. A rendszer  váza újrahasznosított műanyag hulladékból készül, a járófelület szerkezetében napelemek és piezo-elektromos érzékelők helyezkednek el. A startup idén készítette el az első három projektjét, az elsőt Asztanában, Kazahsztán fővárosában, a másodikat Svédországban egy kikötői pontonon, a harmadikat Budapesten, a Városháza parkban. „A smart city koncepcióban a technológia összekapcsolódik az emberközpontú dizájnnal. Mi azt szeretnénk megvalósítani, hogy a megújuló energia technológiák találkozzanak az emberi környezet igényeivel, annak dizájnjával, belesimuljanak a város szövetébe, és ez által sokkal élhetőbb környezetet hozzunk létre” – magyarázta Csende Gergely.